De ‘Rouina’ van Huys ten Donck revisited

Als je al wat langer stukjes schrijft, sluipt er weleens een fout, of nader te verklaren element in je werk. In dit geval moet ik een bericht van vijf en een half jaar geleden nuanceren op basis van nieuwe informatie. Mijn bericht betrof de ruïne in het park van Huys ten Donck, die volgens een rekening van de ontwerper ervan in 1777 gestuukt werd. Ik verwees naar de -voor zover ik weet- enige publiek toegankelijke foto van een glasschildering (het ding staat  er om onduidelijke redenen in spiegelbeeld). In mijn enthousiasme riep ik uit dat we van de stuclaag hadden kunnen weten, omdat de ruïne ons op die schildering al zo stond toe te stralen (of woorden van die strekking).

Op basis van die foto (hierboven een uitvergroting van het exemplaar in de beeldbank van de RCE) is de conclusie dat de gevel voorzien is van stucwerk gerechtigd. Maar de originele schildering, nog steeds aanwezig op Huys ten Donck, bewijst dat dit een foto van slechte kwaliteit is. Op het origineel is sprake van een bakstenen gevel.
Aangezien foto’s nemen in het huis niet is toegestaan, heb ik geen foto om hier te tonen. Maar misschien lukt het enkelen van u om het origineel te zien tijdens een rondleiding die bij speciale gelegenheden op Huys ten Donck worden gehouden (inclusief High Tea).

Ik vind mijn conclusie dat de gevel was gestuukt nog steeds valide. Maar dat Jonas Zeuner de ruïne met bakstenen gevel weergaf, mag in deze geschiedenis niet ontbreken. De vraag is dan ook: van wanneer dateert de schildering van Zeuner precies?1De huidige datering in tuinhistorische literatuur is circa 1781, waarschijnlijk op basis van de plattegrond van Huys ten Donck door C.W. Maan en P. Harte uit 1781, waarop de ruïne voor het eerst is afgebeeld. De ruïne dateert van 1777, maar Zeuner nam in 1778 deel aan de ledententoonstelling van de Society of Great Britain. Lidmaatschap van deze society was alleen mogelijk voor inwoners van Londen, dus hij zal de ruïne pas na zijn terugkeer hebben kunnen schilderen. We weten niet precies wanneer dat was, maar mogelijk was het stucwerk toen alweer verwijderd? En als Giudici de gevel van de ruïne niet stuukte, wat dan wél?

Footnotes

Footnotes
1 De huidige datering in tuinhistorische literatuur is circa 1781, waarschijnlijk op basis van de plattegrond van Huys ten Donck door C.W. Maan en P. Harte uit 1781, waarop de ruïne voor het eerst is afgebeeld. De ruïne dateert van 1777, maar Zeuner nam in 1778 deel aan de ledententoonstelling van de Society of Great Britain. Lidmaatschap van deze society was alleen mogelijk voor inwoners van Londen, dus hij zal de ruïne pas na zijn terugkeer hebben kunnen schilderen. We weten niet precies wanneer dat was, maar mogelijk was het stucwerk toen alweer verwijderd?
Summary

Over five years ago I posted a piece about the ruin in the park of Huys ten Donck, near Ridderkerk. The estate accounts mention the ruin had been stuccoed in 1777. Based on that, and on the only available photo of a contemporary painting, I concluded that the glass painting made by Zeuner shows this stuccoed front. The original, however, shows a brick wall. It appears this old photo is very bad (unfortunately I have no better photo). I still stand by my conclusion, although this new information raises several other questions.

Continue reading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *