Templar cave or 19th century folly

News media exploded the past few days over the ‘discovery’ of a 700 year-old cave in Shropshire, purportedly used by the Knights Templar. The entrance through a rabbit hole added some Alice in Wonderland qualities to the story.
When asked by Dutch newspaper Volkskrant, the photographer credited with the discovery said it must have been ‘a very obese rabbit’. He also didn’t discover the grotto, nor has he ever claimed as much: a youtube video alerted him to the existence of this grotto and inspired him to explore. Although many media also reported this, the lure of the Knights Templar story was too strong to ignore. Even the BBC could not restrain itself.
Caynton Caves in Shropshire

Nothing but a story it seems to be. Although the origin of the caves seems to be unclear, their existence was no secret: they were even closed off in 2012 because the grotto was vandalized and used by modern day ‘black ritual’ practitioners. Several people have photographed the grotto in previous years, as this album on flickr shows. The area was used as a quarry in previous centuries, and probably turned into a garden grotto for the family who built Cayton Hall between 1775 and 1803. The grotto itself is dated between 1800 and 1850, a description of Caynton Hall on ParksandGardens.org (created on 1 October 2008) tells us.

The story as presented in the media over the past days, was a hoax. Nothing like dropping terms like Knights Templar, Freemasonry, Illuminati and the like to get the juices flowing. Just ask Dan Brown. One wishes ‘regular’ garden history, and real discoveries, would create such an effect.
It did some good, though. The Caynton Caves wikipedia page is thoroughly updated over the past two days, with sources going back a few decades.

The house, its grounds, as well as the site where the grotto is located, are private property.

 

Summary

Zoals de Volkskrant vanmorgen al schrijft: berichten over een pas ontdekte Tempeliersgrot in Shropshire zijn een typisch geval van ‘een goed verhaal moet je niet doodchecken’. Ze deden het toch. Hoewel de oorsprong niet helemaal duidelijk is, lijkt het niet meer te zijn dan een fijne folly, gemaakt in een in onbruik geraakte steengroeve. Niets nieuws voor tuinhistorici.

Continue reading

2 Comments

  1. Martin van den Broeke

    Inderdaad, sommige media lieten hun fantasie de vrije loop. Maar wat is dat op zichzelf toch leuk om te zien. Is dat niet het effect dat zo een folly beoogt?
    Zo heb ik het ook willen presenteren op de facebookpagina van de DonderbergGroep. Leve de lol! Daar zijn follies voor.

  2. Ik ben met je eens, Martin, dat het ‘speel-element’ een grote rol speelt in de creatie van dit soort tuinelementen. In die zin is het mooi om te zien dat men door juist niet teveel in een bepaalde richting te sturen (er is geen duidelijke iconografie die duidt op betekenis x of oorsprong y), de fantasie van de bezoeker de vrije loop laat.
    Maar die uitgelokte fantasie was destijds behoorlijk persoonlijk, bij uitstek gebonden aan de ervaring op dat moment van de bezoeker en eventueel de samenstelling van zijn/haar gezelschap. Dat kon per bezoek dus alle kanten opgaan, wat me als eigenaar/creator bijzonder grappig lijkt om mee te maken.

    Dat de fantasie thans zo breed gedeeld en in een bepaalde richting geduwd wordt, ook al weet men dat het niet klopt, is mogelijk een normaal gevolg van de schaalvergroting die zich op dit gebied heeft voltrokken over de afgelopen eeuwen en decennia. Maar jammer vind ik het wel, zeker omdat ik mensen die beter zouden moeten weten, ook heb zien opveren. Wat dan wel weer grappig is…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *